Rozvrhy - Online návody
Agenda - Online návody
EduPage - Online návody

flag aSc Rozvrhy - Generovanie rozvrhu

Čo znamená dialógové okno, ktoré sa zobrazuje počas generovania?
Tento článok je preložený: gb.gif sk.gif de.gif es.gif pl.gif ru.gif gr.gif lt.gif bg.gif

Toto dialógové okno je zobrazené počas celého generovania a ukazuje vám progres vášho generovania:

1. lišta progresu ukazuje celkový počet kartičiek v rozvrhu. Taktiež ukazuje koľko kartičiek softver nemohol umiestniť do rozvrhu. Ak generovací algoritmus nemohol umiestniť niektoré kartičky do rozvrhu, farba tejto lišty sa zmení a zobrazí sa clekový počet neumiestnených kartičiek. Napríklad 3/768. Generovanie pokračuje, napriek tomu, môžete zvážiť jeho zastavenie, skúsiť znovu a/alebo poľaviť niektoré podmienky.

2. táto lišta ukazuje koľko rozvrhov za sekundu vie počítač skontrolovať. Toto číslo je však iba informatívne a nie reálna hodnota.

3. táto lišta zobrazuje koľké podmienky boli poľavené, ak ste dovolili poľavenie podmienok. Ak je toto číslo vyššie než by ste očakávali, môžete zastaviť generovanie a okamžite pustiť kotrolu (stlačte Medzerovník). Ukáže vám to, ktorá podmienka bola poľavená. Môže vám to napomôcť zistiť, s čím mal program problémy a môžete na to reagovať. Viac o poľavení podmienok môžete nájsť v tejto kapitole Poľavenie z podmienok .

4. Celkový progres. Vašou úlohou je dostať to čo najviac doprava. Hoci ako môžete vidieť, ak generátor uz nemôže pokračovať vo vybranom smere, môže ísť dokonca smerom späť, vyhodiť zopár kartičiek z rozvrhu a skúsiť iný spôsob. Je to veľmi podobné ako by to robili ľudia manuálne. Poznámka: zložitosť generovania viac menej znamená ako trvdohlavý je generátor, koľko snahy vloží do skúmania každej možnosti skôr než skúsi ďalší spôsob. Viac k zložitosti nájdete v tejto kapitole: Čo znamená zložitosť generovania? .

5. Táto lišta ukazuje určitý lokálny progres v skúmaní aktuálnej cesty. Ak progres smeruje čo najviac doprava, vyvodzuje záver, že aktuálny smer je chybný a ide späť skúsiť niečo iné.

6. Tento graf vám ukazuje históriu celkového progresu (bod 4). Všimnite si prosím malú zelenú vertikálnu lištu v ľavej časti grafu. Táto zelená lišta ukazuje maximálne dosiahnutý progres. Čo sa môžete z tohto grafu dozvedieť? Ak zlená vertikálna lišta je takmer hore, znamená to, že v určitom čase počas generovania iba pár kartičiek nebolo umiestnených. Je dobré znamenie, že generovanie bude úspešné. na druhej strane ak lišta je na 10-tich percentách a graf vykazuje rovnú čiaru, generátor sa pokúša vyriešiť nejakú skupinu kartičiek niekde úplne na začiatku. Možno by bolo dobré skontrolovať, ktorá je to skupina a skúsiť generovať iba túto skupinu. Hoci niekedy treba počkať a dať algoritmu čas na nájdenie riešenia.

7. aktuálna kartička, ktorú sa počitač pokúša umiestniť do rozvrhu. Všimnite si prúžok v hornej časti kartičky. Ak sa tento prúžok zmení na červený, znamená to, že uz bolo viac neúspešných pokusov generovať túto kartičku a ak ich bude ešte takých pár, táto kartička bude vynechaná z generovania.

Tipy:

a.) Pozrite prosím linku na kapitolu Dobrý spôsob ako vygenerovať rozvrh .

b.) Môžete generovať viac rozvrhov na jednom počítači, musíte však naraz spustiť paralelné príklady softvéru. Alebo môžete vygenerovať rozvrh a pozrieť iné varianty v druhom príklade aSc Rozvrhov.


Tento článok mi pomohol Tento článok mi pomohol
Tento článok je nepochopiteľný Tento článok je nepochopiteľný
Hľadal som niečo iné. Hľadal som niečo iné.

Tento článok bol videný 218622 krát.17013 / 218622
ViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViews

Predchádzajúci článok Naspäť na obsah Ďalší článok